16. april 2018

Ph.d.-afhandling kortlægger ældres tarmmikrobiom (GM)

Den 28. september 2017 forsvarede Josué L. Castro-Mejía sin Ph.d-afhandling på FOOD-KU.

I afhandlingen kortlægger Castro-Mejía, hvilke faktorer og formodede mekanismer, der påvirker Tarmmikrobiom (GM) hos ældre og GM's indflydelse på fysisk velvære for ældre.

GM dannes af de mikroorganismer, der beboer menneskets mave-tarm kanal. Undersøgelser har vist, at ubalancer i GM-sammensætning kan udløse metaboliske (og immunologiske) abnormiteter hos værten. Dette kan påvirke udviklingen af metaboliske sygdomme såsom fedme, forhøjet blodtryk, forhøjet serum triglycerider, lavt ”high-density lipoprotein”- niveau (HDL) samt insulin resistens. Alle disse sygdomme er risikofaktorer for udvikling af metabolisk syndrom (MetS), og som særligt kan påvirke tab af muskelmasse (sarkopeni), fysisk svækkelse og føre til skrøbelighed hos ældre.

Castro-Mejía giver i sin Ph.d.-afhandling et overblik over de nuværende metoder til at screene GM, med særligt fokus på vira, og præsenterer en integreret tilgang til at belyse samspillet mellem kostrelaterede aspekter og GM-sammensætning i forhold til aldersrelateret fysisk svækkelse. Desuden belyser afhandlingen den rolle, vira potentielt spiller i moduleringen af tarmfloraen og metaboliske biomarkører hos ældre.

Til forsvaret fortalte Castro-Mejía om sine resultater. Han forklarede GM's indflydelse på metaboliske og fysiologiske forhold, metoder samt fremtidig betydning af de opnåede resultater.

Bedømmelsesudvalget bestod af:

• Professor Inge Tetens fra NEXS, Københavns Universitet,
  • Professor Paul W. O'Toole fra University College Cork,
  • CEO Mette Voldby Larsen fra GoSeqlt ApS.

Læs Ph.d-afhandlingen.